Joan Miquel Porta - EA3ADW, Silent Key

Lamentem comunicar la defunció de Joan Miquel Porta, EA3ADW, D.E.P.

EA3XS SK

La Junta i tots els socis volem transmetre el nostre més sentit condol a la seva família i amics.

 

Escrit de Miguel Àngel, President del Ràdio Club, "In Memoriam"

El passat dia 9 d'agost, ens va deixar EA3ADW, Joan Miquel PORTA FERRÉS, per a molts dels nous radioaficionats és un desconegut, per als que portem anys en aquest Hobby és un referent en les bandes de VHF i UHF.

 

 

Qui era EA3ADW? ……

 

Joan Miquel era una persona que vivia de i per a la Radioafició, tenia una formació en Enginyeria i era un apassionat de les bandes de V-UHF, un expert en elles en les que es feia els seus propis lineals d'1 quilowatt i va arribar a fer alguns de més potència.

 

Des de la seva talaia de l'Ametlla de Vallès i les seves formacions de fins a 4 antenes enfasadas per VHF, feia constantment contactes amb tot el món en EME (rebot lunar), amb tot Europa a MS (Meteor Scatter) i en Tropo amb tot Espanya i sobretot amb Itàlia, on tenia grans amics aficionats a les VHF.

 

Per a alguns de nosaltres va ser un mestre, jo al menys així ho considero, seguim els seus ensenyaments i consells i algunes estacions que avui en dia són experts en aquestes bandes, també van beure del seu saber, entre ells EA3BB Pau (D.E.P.), EA3DJL Joan, EA3LA Ramon, EA3TI Ramon i alguns més, evidentment jo també vaig ser un dels seus alumnes.

 

Havíem treballat molt des d'una de les millors ubicacions de Catalunya, El Salines a Maçanet de Cabrenys, des d'allà havíem fet comunicats a pràcticament tot Europa, amb obertures esporàdiques d'aquelles que deixen empremta.

 

Va crear el Ràdio Club Montseny amb una rulotte exclusivament per a concursos i molta de la gent de Granollers li deu haver posat en boca de tots la Radioafició de Catalunya.

 

El punt d'inflexió de la seva vida va ser quan va deixar l'Ametlla de Vallès i va anar a viure a Sant Feliu de Guíxols, aquí va semblar que deixaria la ràdio, però no, a la seva manera, es va muntar de nou una estació i va estar actiu fins al últim moment de la seva vida, fins i tot en noves modalitats digitals.

 

Particularment he mantingut amb ell al llarg d'aquests anys, una amistat en la qual he seguit aprenent dels seus coneixements.

 

Hem menjat moltes vegades junts i hem parlat de la ràdio i dels radioaficionats.

 

Ell sempre ha assistit a mercaHAM, desplaçant-se, fins i tot no trobant-se bé, a la nostra fira i a més era membre de la nostra entitat.

 

Ha mort al costat dels seus equips de ràdio, va fer uns comunicats hores abans de patir l'infart que va acabar amb una prolífica vida a la Radioafició.

 

El passat dia 1 de Agost vam poder contactar amb la seva estació al Contest Nacional de V-UHF, amb senyals molt forts (ell sortia amb 1 kilowatt)

 

Als seus 75 anys ens ha deixat un ésser de la Radioafició. Precursor en tot el referent a la V-UHF. Va ser el primer a Espanya de parlar de la FAI, a la qual anomenava "marciana", com un tipus de propagació i de documentar les seves característiques. Sempre estava entre els primers a la pràctica de les noves modalitats de la V-UHF, rebot lunar, meteor-scatter…

 

En fi, Joan Miquel sempre estaràs en el nostre pensament quan parlem de les bandes de VHF i UHF, fins sempre mestre, el nostres millors 73, descansa en pau.

 

EA3AYR Miquel-Àngel

President del Ràdio Club del Vallès - EA3RCH

 

Plan de Bandas - IARU R-1

Plan Bandas R1

PDF       JPG